Kajakpolo historie og regler

Hvad er Kajakpolo?

U21 landsholdet i kajakpolo, 2014, VM sølv
U21 herre lansholdet og Danmarks første sølvmedalje til dansk kajakpolo i 2014

 

Kajakpolo spilles af to hold af fem spillere på en rektangulær spillehøjde, der kan være i åbent vand eller i en swimmingpool. Kampe spilles over to halvdele af 10 minutter med det formål at score i et mål, der er suspenderet over vandet i hver ende af banen. Kuglen i Kajakpolo er den samme som bruges i vandpolo, og kan styres med hånd eller ved padle. Hvis en kamp slutter i et slips, finder der gyldigt mål overarbejde sted, hvor det næste hold, der scorer, er vinderen.

Kajakpolo boldspil er blevet spillet i Storbritannien siden slutningen af ​​det 19. århundrede, og tidlige former for Kajakpolo blev spillet i USA og dele af Europa i første halvdel af det 20. århundrede. Et nationalt mesterskab i Kajakpolo blev først afholdt i England i 1971, men det var først i 1986, at International Canoe Federation (ICF) offentliggjorde sit første sæt universelle spilleregler for disciplinen. Det følgende år blev Kajakpolo demonstreret ved kano sprint verdensmesterskab i Duisburg, Tyskland, og i 1990 færdiggjorde ICF deres internationale regler for Kajakpolo.

Det første verdensmesterskab i Kajakpolo fandt sted i Sheffield, England, i 1994 og bestod af 18 mænds hold og seks kvindehold. Australien slog Tyskland i finalen af ​​begge køn. Arrangementet afholdes hvert andet år og er vokset således, at udgaven i 2016 i Syracuse, Italien, vil indeholde 24 mænds hold og 20 kvindehold samt U21-arrangementer for begge køn.

Siden Australien vandt de første tre mænds verdenstitler og to af de tre første kvindelige arrangementer, har verdensmesterskabet været domineret af Europa. De sidste seks mænds verdenstitler er blevet vundet af Holland eller Frankrig, med de lande, der skiftede sejr i hver udgave, da hollandene triumferede i Miyoshi, Japan i 2004. Tyskland løb i fire af de seks finaler og venter stadig på sin første mænds verdens titel. I modsætning hertil har tyskerne vundet fem af de sidste otte kvindes verdensmesterskaber, hvor de andre tre blev tabt i det løb til Storbritannien / Storbritannien. Mindst en af ​​Tyskland eller Det Forenede Kongerige / Storbritannien har optrådt i de to øverste af hver kvinders verdensmesterskaber.

Kajakpolo debuterede på World Games i 2005-udgaven i Duisburg, Tyskland, 18 år efter at den moderne version af disciplinen var blevet demonstreret ved kano sprint-verdensmesterskabet i samme by. Tyskland og Det Forenede Kongerige har bestridt alle tre kvinders finaler på World Games, mens i mænds konkurrence i 2013 opnåede Tyskland hvad de ikke har gjort på verdensmesterskabet, vinder guldmedaljen.

Danmark startede på kajakpolo i 1998, og den første Danmarks turnering var i 1999 med 4 hold. Det skulle have været en opvisningskamp ved Fredensborg slot i Hillerød, men blev flyttet til Nødebo kajakklub i Esrum sø pga alger.

Siden da har Danmarksmesterskabet været afholdt, og i dag er der over 100 deltagere, med herre dame og junior hold.

Internationalt klarer Danmark sig godt. I 2014 vand det Danske U21 herre sølv til VM i Thury-Harcourt og har siden vundet sølv til EM. Se øvrige resultater og regler for kajakpolo her https://www.canoeicf.com/discipline/canoe-polo

Kajakpoloregler

Her kan du læse de danske kajakpoloregler, hvad må man, størrelser og mål på båd, udstyr og banen.

Her link til 2019 reglerne på engelsk  på ICF side : International Canoe Federation Canoe Polo Competition Rules2019

De gamle regler fra 2003 kan læses her på dansk, der mangler penge til at oversætte de nye 2019 til dansk,Klik her for at læse de gamle danske Polospilleregler 2003

 

Reglerne kort fortalt til nybegyndere eller forældre der vil følge kampene

Provitacius-kajakpoloregler ( prospektet kan tilpasse din klub)

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.